’Ndrangheta
en bok om maffian i Kalabrien
´Ndranghetan i Kalabrien är idag den rikaste maffian i Italien. För ett par decennier sedan ägnade den sig åt kidnappningar och ansågs primitiv. Idag har den övertagit Cosa Nostras roll i den internationella droghandeln och utgör en miljardindustri med djupa förgreningar in i flera europeiska länder.
I ´Ndrangheta – en bok om maffian i Kalabrien analyserar Tomas Lappalainen världens idag mäktigaste maffia. I en region där staten har svårt att göra sig gällande kan klanerna utöver kokainhandeln kontrollera både beskydd och lokalpolitik. Här betyder blodsbanden mer än inom Cosa Nostra och Camorran, vilket skapar en mur av tystnad kring en uråldrig och våldsam maktutövning. ´Ndranghetans rötter spåras i mycket gamla traditioner i byarna på berget Aspromonte där mordiska vendettor kan pågå i decennier och där Madonnan tillbes i riter som går tillbaka till antikens greker.
Köp den på:
Bokus | CDon | AdLibris
Camorra
en bok om maffian i Neapel
Efter succéer som ”Maffia” och ”Se Neapel och sedan dö” är Tomas Lappalainen tillbaka med en ny bok om den relativt okända camorran i Neapel.
Camorran i Neapel är Italiens äldsta maffia. Camorran mördar fler människor än den sicilianska maffian och krigen mellan dess olika klaner är intensivare och mer militärt explosiva än maffiastriderna på Sicilien. Den egendom som staten beslagtar av camorran betingar större ekonomiska värden och fler döms för maffiabrott i Neapelregionen än på Sicilien. På senare tid har camorran moderniserats och lyckats bli en stark kraft i den globaliserade världsekonomin. Camorran är en del av den offentliga kulturen i Neapel – den vill synas och höras.
Ändå är camorran relativt okänd.
I ”Camorra – en bok om maffian i Neapel” analyseras camorran mot bakgrund av det neapolitanska samhällets mentalitet och historia. Spåren leder tillbaka till antikens slaveri och gladiatorkamper i Neapelområdet, men också till kriminella ikoner som Scarface och Gudfadern. Boken skildrar kvinnornas ofta betydande roll i klanernas ekonomiska och militära operationer, katolska kyrkans relation till camorran, liksom likheter och skillnader med maffian på Sicilien. Som en röd tråd löper kampen om egendom i ett ojämlikt klassamhälle och svårigheterna för den moderna statens jämlikhetsideal att göra sig gällande i södra Italien.
Köp den på:
Bokus | CDon | AdLibris
Se Neapel och sedan dö
Italienkännaren, journalisten och författaren Tomas Lappalainen är väl förtrogen med Neapel efter att ha bott där långa perioder. I boken Se Neapel och sedan dö försöker här hitta stadens själ och förklara vad det är som gör den så annorlunda.
”I Neapel visar människorna upp sig i sin organiska nakenhet, med hettan som kommer ur inälvorna: och under den här aspekten förbluffades vi, äcklades och förhäxades av Neapel.”
Så beskriver Simone de Beauvoir sitt första möte med Neapel 1936 men dagens Neapelresenär skulle med säkerhet kunna konstatera att mycket lite förändrats. Det vitala, mustiga och färgstarka Neapel finns där fortfarande som det alltid gjort, lockande och avskräckande på samma gång, omspunnet av ett säreget romantiskt skimmer. Vi reser gärna till regionen, men skyndar då snabbt förbi Neapel till destinationer som Capri, Pompeji och Amalfikusten.
Under sökandet efter svar tar Tomas Lappalainen oss med exempelvis till de sjudande spanska kvarteren, som i generationer varit sinnebilden för Neapel med sina branta, smala gator. Vi tas även med på fotboll, till kryptor, kyrkogårdar och religiösa ceremonier, kringhöljda av mystik och får ta del av allt från mirakel och dödskult till mat, kärlek, konst och litteratur.
Recensioner:
”Låt mig genast säga att detta är en underbar bok.”
Harald Hamrin, Svenska Dagbladet
”Att Se Neapel och sedan dö blir August-nominerad ser jag som en självklarhet, för här förenas essäns stringens med reportagets sensuella konkretion och romanens suggestion i en tankeklar språkdräkt som gnistrar och skimrar av en samtidigt livlig och sträv humor, en sant napolitanskt skamlös odygdig dygd.”
Ragnar Strömberg, Göteborgs-Posten
”Jag har sällan – möjligen aldrig – läst en så passionerad och uttömmande beskrivning av en stad och en mentalitet. ( ) Se Neapel och sedan dö är en bok i vilken man blir rånad på sin sinnesfrid.”
Carina Waern, Helsingborgs Dagblad
”I Tomas Lappalainens storslagna bok Se Neapel och sedan dö konfronteras vi med paradoxen – den nedgångna Neapelregionens mänskliga rikedom, Medelhavskulturen som inspirationskälla. Vi befinner oss i sällskap med en resenär som följer sin inre röst, han är en bildningsresenär av det klassiska slaget – till lika delar fångad av människor och berättelser.”
Ulf Peter Hallberg, LO-Tidningen
”… en förförande bok om denna sanslösa stad. ( ) Neapel är en dånande livsopera och Lappalainen en så medryckande, fascinerad nedtecknare av såväl libretto som partitur – att man blir lika berusad som författaren.”
Mikael Ewerlöf, Länstidningen Södertälje
Länge följer jag honom också gärna på hans irrfärder genom böcker, gränder och katakomber. Hans upptäckariver är medryckande och hans personliga öppenhet modig.”
Lars Linder, Dagens Nyheter
”Det ska sägas genast; Tomas Lappalainens tredje bok om sitt andra hemland, Se Neapel och sedan dö, är en kärleksförklaring bortom alla gränser. ( ) Utan tvekan är Tomas Lappalainen en självklar kandidat för årets Augustpris.”
Lena S Karlsson, Dala-Demokraten
”Han tar oss i handen och leder ut oss i gränderna. Där får människors historier och plötsliga intryck styra, men samtidigt rör han sig också ledigt mellan olika tidsåldrar och kulturer.”
Elin Swedenmark, Sundsvalls Tidning
”Det är en välskriven bok med mängder av värdefulla upplysningar och fascinerande tankar och iakttagelser.”
Margareta Zetterström, Upsala Nya Tidning
”Tomas Lappalainen har skrivit en medryckande och gungande bok om den märkliga staden.”
Anders Ehnmark, Aftonbladet
Köp den på:
Bokus | CDon | AdLibris
Italien
Tomas Lappalainen söker här förklaringen till varför det är så svårt att fixera innebörden i ord som ”italienare” och den ”Italienska staten”.
Vad associerar vi med Italien? Många av oss har som semesterfirare varit där och njutit av fantastisk mat och mött ett folk med ett lockande temperament. Men Italien är också ett land där porrskådisar blir politiker, där fotbollen engagerar alla och där korruptionen äter sig djupt in i staten.
”Italien” är en bok om nationalism och lokalpatriotism, om historia och språk, och om de konflikter som splittrar ett land där historien är påtagligt närvarande i nuet.
Recensioner:
”Allt rörs upp, det fina med det fula. Man förstår att Italiens enande alltjämt pågår. Det är väl fångat. Det är en med kärlek skriven bok.”
Anders Ehnmark, Expressen
”Blickfånget alternerar sensibelt mellan ett personligt vardagsnära till ett övergripande analyserande perspektiv. Lappalainen är kunnig och välinformerad. Resultatet är underhållande och lärorikt.”
Sundsvalls Tidning
Köp den på:
Bokus | CDon | AdLibris
Maffia
En spännande, skarpsinnig och initierad skildring av den italienska maffian, dess historia, uppbyggnad och inflytande.
Recensioner:
”Den svensk som av en eller annan anledning vill lära sig allt väsentligt om maffian, och därtill njuta en skarpsinnig diskussion om makt och rätt genom historien, har alltså ett utsökt tillfälle. Jag lärde mig mer av Tomas Lappalainens enda bok än de travar jag plöjde, de snårskogar jag inte alltid forcerade, för några år sedan. Jag kan bara beklaga att boken just för min del kom fyra år för sent.”
Jan Guillou, Aftonbladet
”Våld utgör basen i verksamheten och Tomas Lappalainen ger en svindlande analys av dess roll inom Cosa Nostras imperium.”
Towe Matre, Svenska Dagbladet
”Det är en fin bok, välskriven och oavbrutet intressant. För första gången på svenska, tror jag, är maffian förståelig.”
Anders Ehnmark, Expressen
”Tomas Lappalainens bok handlar visserligen om Cosa Nostra i motsatt ände av Europa, men hans resonemang och funderingar har politisk sprängkraft även här och nu.”
Bo Lundin, Gt/KvÄLlsposten